Natuureducatief Centrum Beisloven

Zottegem


  • Type: Reconversie van voormalig schoolgebouw tot natuureducatief centrum
  • Status: Aanbesteding
  • Architect: murmuur architecten + AiT architecten
  • Medewerkers: integratie in landschapsontwerp door Korstmos
Natuureducatief Centrum Beisloven - Zottegem
Natuureducatief Centrum Beisloven - Zottegem
Natuureducatief Centrum Beisloven - Zottegem
Natuureducatief Centrum Beisloven - Zottegem
Natuureducatief Centrum Beisloven - Zottegem
Natuureducatief Centrum Beisloven - Zottegem

Inverse pandgang in het landschap

Bij de herbestemming van een voormalig schoolgebouw tot een natuureducatiefcentrum is de belangrijkste ingreep een buitencirculatie die de schakel vormt tussen het park en het gebouw. Het bijna energieneutrale gebouw wordt duurzaam en ecologisch getransformeerd. De pandgang werkt als een contemplatieve zone maar is veel meer dan dat. Het is de overdekte circulatie van alle interne ruimtes, binnen is geen circulatiezone aanwezig. De overdekte buitengang markeert de inkom, vormt dan weer een buitenklas met uitkijkpunt, is gekoppeld aan de waterzuivering, de wadi, loopt langs een plukbos met moestuin en op de rustige zone bevinden zich de bijenkasten. De hoofdcirculatie as geeft uit op het open gazon met amfitheater en waterspeeltuin. De binnenruimte is een flexibele ruimte die met bewegende wanden in verschillende configuraties kan worden verdeeld van kleine klaslokalen tot labo of een keuken voor kookworkshops of een zaal als buurtcentrum. Het gebouw zit subtiel in een natuurlijke helling waarbij op één zijde het groendak naadloos aansluit bij de omgeving. De zaal wordt gemarkeerd door een hoger volume op het groendak waarvan het water wordt gerecupereerd, daklichten extra zon- en daglicht centraal in het gebouw brengen en photovoltaische panelen zijn geïntegreerd. Zowel naar integratie in de omgeving, uitzicht, gebruik als inzake technieken, zontoetreding, beschaduwing vormt het gebouw een totalitair evenwicht.

[+]

Cookies & privacy

Voorwoord

Uw privacy is van het grootste belang voor ons. We willen uw persoonsgegevens op een wettelijke, correcte en transparante manier verwerken. Deze privacyverklaring houdt rekening met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR) die sinds 25 mei 2018 van kracht is.

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies, zo verbeteren we de surfervaring van onze bezoekers. Cookies laten onze website beter functioneren en stemmen deze af naar uw voorkeuren. Als u verder surft, geeft u ons toelating cookies te gebruiken.

Cookies worden eveneens gebruikt voor statistische doeleinden. De statistieken van onze website houden we bij met behulp van Google Analytics (anoniem), een service voor webanalyse die wordt aangeboden door Google. Onze website maakt gebruik van Youtube, Facebook en andere externe diensten. Deze externe diensten kunnen cookies plaatsen om bepaalde gegevens vast te leggen, bijvoorbeeld om het klikgedrag van bezoekers te analyseren.

De meeste internetbrowsers bieden de mogelijkheid om geplaatste cookies te verwijderen van uw harde schijf. U kan cookies ook op voorhand afwijzen, of u kan aangeven dat u een waarschuwing wenst te ontvangen alvorens deze worden geïnstalleerd. Raadpleeg de instructies of de helpfunctie van uw internetbrowser voor meer details. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van onze websites.

Uw gegevens

AIT architecten verzamelt geen persoonsgegevens van bezoekers.