Herbestemming klooster

Sint-Lievens-Esse


Herbestemming klooster - Sint-Lievens-Esse
Herbestemming klooster - Sint-Lievens-Esse
Herbestemming klooster - Sint-Lievens-Esse
Herbestemming klooster - Sint-Lievens-Esse
Herbestemming klooster - Sint-Lievens-Esse
Herbestemming klooster - Sint-Lievens-Esse
Herbestemming klooster - Sint-Lievens-Esse
Herbestemming klooster - Sint-Lievens-Esse
Herbestemming klooster - Sint-Lievens-Esse
Herbestemming klooster - Sint-Lievens-Esse

In 1879 gestart met de bouw van het klooster en schooltje in neogotische stijl als een ‘oninneembare burcht’. In 1995 werd de vrije lagere school gesloten. De school en klooster is een familie omgevormd tot een woning voor de ouders op de begane grond en een studio voor een zoon op de verdieping in het kader van zorgwonen, beide in de westvleugel, een woning voor de dochter en haar gezin in de zuidvleugel. De oostvleugel is als atelier ingericht.

'DE SPEELPLAATS DIE EEN THEATER WERD' door beeldhouwer Philip Van Isacker
Ten westen van de gebouwen bevindt zich bovenaan de helling de Livinuskapel en lager gelegen de voormalige speelkoer die een publieke ruimte is geworden en is vorm gegeven door beeldhouwer Van Isacker in het kader van de Livinusfeesten die om de vijftig jaar worden georganiseerd in Sint-Lievens-Esse en Sint-Lievens-Houtem. Hij ontwierp een installatie met vier elementen: een getrapte koer als openluchtauditorium met centraal de tafelsculptuur die iets hoger is dan een normale tafel. Tegenover de ijle, wat onduidelijke en twijfelachtige tafel plaatst Van Isacker een massieve, zware en gedrongen langwerpige sokkel met daarop een bronzen torso zonder armen en hoofd als verwijzing naar de onthoofde Livinus. Tegelijk straalt het beeld intense rust uit, dat vele invullingen kan krijgen en daar is het Van Isacker om te doen.

Bouwtechnisch en -fysisch zijn de gebouwen in orde gebracht op een conserverende – nuchtere wijze met respect voor de erfgoedwaarde. De keuze tot omvorming was een logische herbestemming. Er zijn weinig wijzigingen moeten gebeuren aan het interieur en het exterieur. De oostvleugel was in minder goede toestand met structurele problemen, waterinfiltratie,… Daarbij zijn de muren tussen de klassen gedeeltelijk verdwenen en ontstond een open plan voor de woning van de ouders. De woningen zijn vakkundig geïsoleerd waarbij voor achterzetramen is geopteerd. De papa en zijn dochter zijn houtbewerkers en gefaseerd herstellen, restaureren ze het interieur. De studio voor de zoon is nog in uitvoering.

[+]

Cookies & privacy

Voorwoord

Uw privacy is van het grootste belang voor ons. We willen uw persoonsgegevens op een wettelijke, correcte en transparante manier verwerken. Deze privacyverklaring houdt rekening met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR) die sinds 25 mei 2018 van kracht is.

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies, zo verbeteren we de surfervaring van onze bezoekers. Cookies laten onze website beter functioneren en stemmen deze af naar uw voorkeuren. Als u verder surft, geeft u ons toelating cookies te gebruiken.

Cookies worden eveneens gebruikt voor statistische doeleinden. De statistieken van onze website houden we bij met behulp van Google Analytics (anoniem), een service voor webanalyse die wordt aangeboden door Google. Onze website maakt gebruik van Youtube, Facebook en andere externe diensten. Deze externe diensten kunnen cookies plaatsen om bepaalde gegevens vast te leggen, bijvoorbeeld om het klikgedrag van bezoekers te analyseren.

De meeste internetbrowsers bieden de mogelijkheid om geplaatste cookies te verwijderen van uw harde schijf. U kan cookies ook op voorhand afwijzen, of u kan aangeven dat u een waarschuwing wenst te ontvangen alvorens deze worden geïnstalleerd. Raadpleeg de instructies of de helpfunctie van uw internetbrowser voor meer details. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van onze websites.

Uw gegevens

AIT architecten verzamelt geen persoonsgegevens van bezoekers.